забележителности в Созопол

Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата. Като типично българска, градена от камък и дърво, созополската къща се родее с къщите от старопланинския и странджанския регион: “Къща на Мариета Стефанова”, “Къща на Креаноолу”, “Къща на Тодор Загоров”, “Къща на Куртиди”, “Къща на Димитри Ласкаридис” и други.

Интересът към старините на Созопол датира още от средата на XIX век. Изследователите насочват усилията си предимно към проучване на некрополите и материалите, откривани в тях. Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите “Харманите”, “Буджака” (частични спасителни археологически разкопки) и “Калфата” (тук ежегодно се провеждат археологически разкопки от българо-френски екип).

Крепостни стени VI–XIV век
Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий, ок. 511 година. Те са използвани и през следващите векове, като на много места са престроявани и доизграждани. Днес от защитните съоръжения са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3–4 метра.

Празници на изкуствата в Созопол. Фондацията за изкуство Аполония е създадена през 1991 година като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име, която съществува от 1984 година. Създател  на това необикновено явление в българския културен живот е изявеният музикант и общественик проф. Димо Димов заедно с кръг от съмишленици – артисти, музиканти, художници, режисьори, поети и писатели. Вече 23 години Фондацията организира един от най-престижните фестивали в България – „Празници на изкуствата в Созопол„.

Comments are closed.